ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 


ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΜΗΝΟΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΑΠΡΙΛΙΟΥ






 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ - ΜΗΝ: ΜΑΪΟΣ
ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ Ι.Μ.ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - TA ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ)

..................................ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΙΕΡΕΜΙΟΥ (1/5)
Ο μεγάλος προφήτης Ιερεμίας καταγόταν από την πόλη Αναθώθ. Προφήτεψε πολλά για την Ιερουσαλήμ και τη Βαβυλώνα, ακόμα και την ενανθρώπηση του Κυρίου, οπού φαίνεται όλη ή προφητική του δύναμη.Αυτόν τον προφήτη τον μαστίγωσε αλύπητα κάποτε ο ιερέας Πασχώρ, γιος του Εμμήρ, πού ήταν προϊστάμενος και επόπτης του Ναού του Θεού. Κι αφού τον έδειρε, πέρασε τα πόδια και τα χέρια του μέσα στο βασανιστικό ξύλο, πού λέγεται καταρράκτης. Και όλα' αυτά, επειδή ό προφήτης θρηνούσε και πενθούσε για τη μελλοντική άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους
: ΘΡΗΝΟΣ

........................ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ (1/5)
Τον συνέλαβαν και αντί άλλης τιμωρίας τον έδεσαν γυμνό πάνω σε ένα κρεβάτι. Στη συνέχεια έστειλαν προς αυτόν γυναίκα ελαφρών ηθών, η οποία με κάθε τρόπο τον δελέαζε και τον παρακινούσε προς μείξη ακόλαστη. Ο Μάρτυρας, μη δυνάμενος να κινηθεί, έκλεισε τα μάτια του και αψηφώντας τη δριμύτητα του πόνου δάγκωσε την γλώσσα του μέχρις αίματος και αποκοπής της. Το αίμα που έτρεξε το έφτυσε και κατέβρεξε τη μορφή και τα ενδύματα της πόρνης, η οποία παρέλυσε και ταράχθηκε από τον φόβο. ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ!

ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ (2/5)

Όπως αναφέρει ο συναξαριστής Ι.Μ.Σιμωνόπετρας, πρόκειται περί της εκδημίας του και δεν εορτάζεται σήμερα διότι εορτάζεται στο μήνα των μεγάλων πατέρων του Ιανουαρίου (18/1).

ΑΓΙΟΣ ΒΟΡΙΣ, τσάρου της Βουλγαρίας (2/5)
Ισαπόστολος και φωτιστής της Βουλγαρίας.
ΟΣΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ της Ρωσίας (2/5)
Η Οσία επισκέφθηκε πολλά προσκυνήματα της Ρωσίας. Σε ένα από τα προσκυνήματά της βρέθηκε μπροστά στον Άγιο Ιωάννη της Κροστάνδης, που τότε ζούσε ακόμα. Χωρίς να δει την Οσία, είπε να ανοίξουν χώρο και φώναζε: «Ματρώνα, έλα εδώ», χωρίς να την γνωρίζει. Και συνέχισε ο Άγιος Ιωάννης: «Αυτή θα είναι η διάδοχός μου. Αυτή είναι ο όγδοος στύλος της Ρωσίας». Η Αγία ήταν τότε δεκατεσσάρων ετών.
ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΙΜΟΘΕΟΥ & ΜΑΥΡΑΣ (3/5)
ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ επίσκοπος ΑΡΓΟΥΣ θαυμαυτουργός (3/5)
............ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΧΜΕΤ ως Μουσουλμάνος και ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ (3/5)
Αυτός έχοντας μια Ρωσσίδα σκλάβα είχε σχέσεις μαζί της, την άφηνε όμως να πηγαίνει στην Εκκλησία των Χριστιανών στις επίσημες μέρες. Επειδή όμως, όταν εκείνη επέστρεφε από την Εκκλησία, αυτός αισθανόταν μια άρρητη ευωδιά να βγαίνει από το στόμα της, την ρώτησε τι τρώει και μυρίζει έτσι; Εκείνη του είπε ότι τρώει αντίδωρο και πίνει αγιασμό. Αφού τα άκουσε αυτά, προσκαλεί έναν εφημέριο της Μεγάλης Εκκλησίας και του λέει να ετοιμάσει μέρος να πάει αυτός, όταν λειτουργούσε ο Πατριάρχης.
Αφού έγινε αυτό, έβλεπε - ώ του θαύματος! - όταν ευλογούσε ο Πατριάρχης τον λαό και έβγαιναν από το κριτήριο και από τα δάκτυλά του ακτίνες, και έπεφταν πάνω στα κεφάλια όλων των Χριστιανών, όχι όμως στο δικό του. Μόλις είδε αυτό το θαυμαστό, φωνάζει τον ιερέα και βαπτίζεται Χριστιανός, και ήταν κρυφά Χριστιανός για αρκετό καιρό. Όταν όμως σε μία συγκέντρωση συζητούσαν οι ευγενείς ποιος άραγε να έχει τη μεγαλύτερη δύναμη, και ρώτησαν και αυτόν, αυτός φώναξε όσο μπορούσε. Την πιο μεγάλη δύναμη από όλα έχει η πίστη των Χριστιανών! Και ομολόγησε τον εαυτό του Χριστιανό, και αφού κήρυξε με θάρρος όλο το Μυστήριο της ενσάρκου ομολογίας του Χριστού, δέχτηκε το μακάριο τέλος του Μαρτυρίου.

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ από την Ταρσό (4/5)

Μνηστευμένη με έναν από τους γιούς του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, ζήτησε να μάθει τι πρεσβεύει η νέα θρησκεία των Χριστιανών, βαπτίσθηκε και μαρτύρησε σε πυρακτωμένο χάλκινο ομοίωμα ταύρου.

ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ (4/5)
Ιταλικής καταγωγής, μετεστράφηκε στην Ορθοδοξία, καταδικάσθηκε σε εξορία (1274). Εκάρη μοναχός στο Άγιον Όρος. Εξέδωσε μέθοδο για την <<ευχή>>
<<Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με!>> Μαθητές του ήταν ο άγιος Θεόληπτος Φιλαδελφείας και ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς που μας παρέχει τα βασικά βιογραφικά στοιχεία που διαθέτουμε για τον άγιο Νικηφόρο.
(Υπέρ ιερών ησυχαζόντων)
ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΙΚΑΣ μητέρα του Αγίου Αυγουστίνου (4/5)
«Είναι ισχυρογνώμων, εγωιστής, πνεύμα άντιλογίας, παθιασμένος αιρετικός. Άσ' τον ελεύθερο, της είχε πει ένας Επίσκοπος, αλλά μη σταματήσεις τις προσευχές σου, για τον Αυγουστίνο, κάποτε θα καταλάβει»! Εκείνη επέμενε να παρακαλεί καί αυτός της είπε: «Πήγαινε στην ειρήνη του Θεού. Καί πίστεψε αυτό πού θα σου πω, ό Θεός δεν θα αφήσει να χαθεί ένα παιδί τόσων δακρύων»!
Μήνυμα αιώνιο αυτό για κάθε αληθινή μητέρα!
ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΕΦΡΑΙΜ ΝΕΟΦΑΝΗΣ (5/5)
Γιά τον άγιο δεν γνωρίζαμε τίποτε μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 1950, οπότε και φανέρωσε τον τόπο της ταφής του, στην αρχαία Μονή του Ευαγγελισμού, στο όρος Αμώμων (Πεντέλη), στη Νέα Μάκρη Αττικής. Κυρίως σε οράματα στην μακαριστή Γερόντισσα Μακαρία, αλλά και σε άλλους πιστούς.
Υποβλήθηκε σε πλήθος βασανιστηρίων από τις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 μέχρι τις 5 Μαϊου 1426! Πάρα πολλά θαύματα επιτελεί.

ΔΙΚΑΙΟΣ & ΠΟΛΥΑΘΛΟΣ ΙΩΒ (6/5)

.....................ΟΣΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΒΙΟΣ - ΘΑΥΜΑΤΑ (6/5)
Η Οσία Σοφία Χοτοκουρίδου, το γένος Αμανατίου Σαουλίδου, γεννήθηκε το 1883 μ.Χ. στο χωριό Σαρή-ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως, Νόμου Τραπεζούντας του Πόντου. Παντρεύτηκε, χήρευσε και κατέφυγε στα βουνά, όπου ζούσε ασκητικά, με μεγάλη νηστεία. Εκεί της εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος και την προειδοποίησε για επικείμενη επιδρομή των Τσετών. Η Σοφία ενημέρωσε τους συγχωριανούς της, που κρύφτηκαν και απέφυγαν τον κίνδυνο. Αργότερα καθ' υπόδειξη της Παναγίας ασκήτεψε στην Ιερά Μονή της Γενεθλίου της Θεοτόκου στη Κλεισούρα Καστοριάς (υψ.970μ) ανυπόδητη και ατιμέλητη, αλλά ευωδίαζε!

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ (8/5)
Η μνήμη του Αποστόλου Ιωάννου εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Η σημερινή εορτή συνδέεται με την ανάδυση θαυματουργικής κόνεως (σκόνης) από τον (κενό) τάφο του Ευαγγελιστού, μέσω της θαυματουργικής επενέργειας του Αγίου Πνεύματος, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, που οι ντόπιοι την αποκαλούσαν «επίγειο μάνα».
......................................ΟΣΙΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ (8/5)
Εντρύφησε με την μελέτη και τον τρόπο ζωής του στα μυστήρια της Βασιλείας του θεού και αναδείχθηκε σοφός διδάσκαλος και άριστος παιδαγωγός. Εξ αιτίας αυτού, με την υπόδειξη του βασιλέως Γρατιανού και του Πάπα Ιννοκεντίου, προσλήφθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο ως διδάσκαλος των υιών του Αρκαδίου και Ονωρίου.
Η υπεροχή του κατά την μόρφωση και τα ιερά γράμματα και το ασκητικό ήθος, η ταπεινοφροσύνη και οι κατά Θεόν αρετές του, το ανέδειξαν σε πνευματικό προεστώτα μεταξύ των συνασκητών του στην έρημο.
Ο Μέγας Αρσένιος, υπήρξε ο Μεγαλύτερος Ησυχαστής, η κορυφή όλων των Μοναχών. Ο Βασιλεύς των Ησυχαστών.
..............ΟΣΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΤΙΤΟΡΑΣ Ι.Μ.ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ ΦΩΚΙΔΟΣ (8/5)
Ο Όσιος Αρσένιος ο Βαρνακοβίτης γεννήθηκε το πρώτο μισό του 11ου αιώνα μ.Χ., πιθανότατα στο χωριό Καρυά του Νομού Φωκίδας. Είναι ο ιδρυτής της Ιεράς Μονής Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) Βαρνάκοβας στη Δωρίδα της Φωκίδας (1077 μ.Χ.).Το ασκητήριο του Οσίου Αρσενίου, σώζεται μέχρι σήμερα σε μία δύσβατη αλλά πανέμορφη θέση βορειοδυτικά της Βαρνάκοβας. Έχει διαμορφωθεί σε ναΰδριο για να παραμένει για πάντα τόπος προσευχής. Το Ιερό Βήμα βρίσκεται στο βάθος του σπηλαίου (πρέπει να κατέβης 15 σκαλοπάτια μέχρι την Αγία Τράπεζα), ενώ από την είσοδο του σπηλαίου και προς τα έξω, είναι κτισμένος ο κυρίως ναός. Κατά θαυμαστό τρόπο, όταν τελείται η Θεία Λειτουργία, καθ’ όλη την διάρκειά της, από την οροφή του σπηλαίου στάζει Αγίασμα. Έξω από το σπήλαιο και δεξιά του ναού, υπάρχει μικρή δεξαμενή, που μάλλον συγκέντρωνε τα νερά της βροχής. Η θέα είναι καταπληκτική, και το τοπίο υποβλητικό. Τόπος ησυχίας, γαλήνης και ψυχικής ανατάσεως. Όσιος Αρσένιος ο Βαρνακοβίτης εκοιμήθη το 1111 μ.Χ.
AΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (9/5)
Στην Ορθόδοξη αγιογραφία ο Άγιος εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του τον Χριστό. Εξ' αφορμής ίσως του γεγονότος αυτού θεωρείται προστάτης των οδηγών και στο Μικρόν Ευχολόγιον και συγκεκριμένα στην Ακολουθία «επί ευλογήσει νέου οχήματος» υπάρχει, πρώτο στη σειρά, το απολυτίκιό του.
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΣΑΪΑΣ (9/5)
Εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει εντονότερα τον Ησαΐα είναι κυρίως οι πολυάριθμες και καθαρότατες Χριστολογικές Προφητείες του. Φωτιζόμενος από το Πανάγιο Πνεύμα προανήγγειλε την εκ Παρθένου γέννηση του Λυτρωτού, όπως και το Όνομα Αυτού «Εμμανουήλ», το οποίο σημαίνει «ο Θεός μαζί μας». Γι' αυτό και ονομάσθηκε από τους Πατέρες, «Ευαγγελικός Προφήτης», οι δε Προφητείες του «Καθ' Ησαΐαν Ευαγγέλιον».
ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΗ (9/5) ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΜΩΝΟΣ ΤΟΥ ΖΗΛΩΤΟΥ (10/5)
Κάποιοι ταυτίζουν τον Απόστολο Σίμωνα με το νυμφίο του γάμου της Κανά, όπου ο Κύριος έκανε το πρώτο θαύμα Του, μεταβάλλοντας το νερό σε κρασί. ΕΔΩ
ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΚΤΙΤΩΡ ΟΜΩΝΥΜΟΥ ΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ (10/5)
ΑΓΙΟΣ ΜΩΚΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ (11/5)
ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΡΓΥΡΟΣ εκ Θεσ/νίκης (11/5)
Πήγε και βρήκε κάποιον εξωμότη που φοβήθηκε και του είπε να μη προδώσει το Χριστό. Τότε οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και του είπαν: <<ή τουρκεύεις τούτη την ώρα ή σε θανατώνουμε>>. Ο Άγιος τους αποκρίθηκε : Είμαι χριστιανός , την πίστη μου δεν την αρνούμαι ό,τι κι αν μου κάνετε και το έχω δόξα και τιμή μου ν’ αποθάνω για την πίστη μου και την αγάπη του Χριστού μου.
ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ επίσκοπος Σαλαμίνας (Κωνσταντίας) Κύπρου (12/5)
ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ προστάτης Κυθήρων (12/5)
...........ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Σερρών και ο Βλάχος (12/5)
Ένας μουσουλμάνος τον αγόρασε με σκοπό να τον διαφθείρει. Αυτός ο Ιωάννης εκ Βλαχίας ξέφυγε από το δέσιμο σε δένδρο που τον είχε, και για να προστατευτεί τον σκότωσε. Τότε τον συνέλαβαν. Όμως η γυναίκα του σκοτωμένου θα τον συγχωρούσε αν αρνείτο τον Χριστό, πράγμα που δεν δέχθηκε και τελικά τον αποκεφάλισαν.
ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (13/5)
Κτιτόρων Ι. Μονής Ιβήρων (Γεωργιανών) Αγ. Όρους.
ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΥ (14/5)
Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, στρατιωτικός και φθάνοντας στη Χίο
μαρτύρησε για το Χριστό.
ΑΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ πατριάρχης Ιεροσολύμων (14/5)

..................ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο χρυσοχόος εκ Βουλγαρίας (14/5)
Μια νεαρή τουρκάλα, που έμενε κοντά στο μαγαζί του, προσπαθούσε να ελκύσει τον 18χρονο Ιωάννη. Επειδή όμως δεν τον κατάφερε, συκοφάντησε τον Ιωάννη ότι δήθεν αποπειράθηκε να τη βιάσει. Τότε ο μάρτυρας οδηγήθηκε στον κριτή και σύμφωνα με την εκδοθείσα απόφαση, έπρεπε ή να τουρκέψει και να παντρευτεί την τουρκοπούλα ή να δαρεί μέχρι θανάτου.

..................................................OΣΙΟΣ ΜΕΓΑΣ ΠΑΧΩΜΙΟΣ (15/5)
Ο Όσιος Παχώμιος γεννήθηκε το 292. Στο στρατό, στον οποίο κατετάγη, γνωρίσθηκε με Χριστιανούς στρατιώτες και διδάχθηκε από αυτούς τα της Χριστιανικής πίστεως. Όταν δε απολύθηκε από τις τάξεις του στρατού, εγκατέλειψε τον κόσμο και αφού μετέβη στην Ανω Θηβαΐδα, βαπτίσθηκε και εκάρη μοναχός.
Η φήμη της αγιότητας και της συνέσεώς του, είλκυσε πολλούς μοναχούς, εξαιτίας δε τούτου ολοένα και μεγάλωνε τη μονή του, ώστε σε διάστημα ολίγων ετών αυτή να αριθμεί περισσότερους από 14.000 μοναχούς. Έτσι ο Όσιος Παχώμιος έγινε ένας από τους μεγάλους οικιστές και ασκητές της ερήμου.

ΟΣΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ επίσκοπος ΛΑΡΙΣΣΗΣ (15/5)
...................................ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ (16/5)
Τα πλούτη των γονέων του δε στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τον Ιερό πόθο του Θεοδώρου να γίνει μαθητής του μεγάλου αθλητή της ερήμου Παχωμίου. Αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, ώστε ο Παχώμιος να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Ήταν δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής, καθώς και παλαιοτέρων συγγραμμάτων σοφών Πατέρων.
Ο Παχώμιος, βλέποντας την ικανότητα του Θεοδώρου, ότι ήταν «δυνατός εν ταις γραφαίς»" όρισε να διδάσκει τους υπόλοιπους αδελφούς του μοναστηριού. Στην αρχή μερικοί από αυτούς αντέδρασαν, διότι δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Η ικανότητα, όμως, του Θεοδώρου, θεμελιωμένη σε ταπεινό φρόνημα, κατάφερε να πείσει όλη την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα. Μάλιστα, μετά από χρόνια, ομόφωνα τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής.
ΟΣΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (17/5)
Κτίτορες της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων
ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ επισκόπου ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (17/8)
Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1665 . Χειροτονήθηκε επίσκοπος το 1711 μετά τη παραίτηση του ιεροκήρυκα Ηλία Μηνιάτη. ΘΑΥΜΑΤΑ
O ENΔΟΞΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ (19/5)
ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΚΑΚΙΟΥ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ και ΠΟΛΥΑΙΝΟΥ
Τον έριξαν μέσα στα ύδατα μιας πολύ θερμής πηγής. Όμως τα θερμά αυτά ύδατα δεν προξένησαν ούτε την παραμικρή βλάβη στον Ιερομάρτυρα. Εκείνοι που υπέστησαν βλάβη ήταν αυτοί που τον έριξαν μέσα!
Μνήμη της εισόδου της Αγίας Νίνας, της Ισαποστόλου, εις Γεωργίαν (19/5).
Κυρία εορτή της στις 14 Ιανουαρίου, όπου και ο βίος της.
Των αγίων οσιομαρτύρων της Ιεράς μονής Παναγίας της Καντάρας της Κύπρου Βαρνάβα, Γενναδίου, Γερασίμου, Γερμανού, Θεογνώστου, Θεοκτίστου, Ιερεμίου, ΙΙωάννου, Ιωσήφ, Κόνωνος, Κυρίλλου, Μαξίμου και Μάρκου. ΕΙΚΟΝΑ
AΓΙΟΣ ΘΑΛΛΕΛΑΙΟΣ (20/5)
ΤΙΜΑΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ. Σπούδασε Ιατρική και περιμάζεψε πλήθους ασθενών δωρεάν χωρίς κοινωνικές διακρίσεις.
ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ
Έμενε στους Φιλίππους της Μακεδονίας και έγινε η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή μετά το κύρηγμα του Αποστόλου Παύλου.
ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΒΑΣΙΛΙΣΚΟΣ (22/5)
ΟΣΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ (23/5)
Ο Όσιος Μιχαήλ, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Αρμένιου και καταγόταν από πλούσια και αρχοντική οικογένεια, από τα Σύναδα της Φρυγίας. Έγινε επίσκοπος Συνάδων και αγωνίσθηκε κατά της εικονομαχίας.
ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΥΛΙΤΗ (24/5)
Του εν τω Θαυμαστώ Όρει. Η κάρα του & ο Βίος του.
Γ' ΕΥΡΕΣΗ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ (25/5)
Η τιμία κεφαλή του Βαπτιστή Ιωάννη, ενώ ήταν κρυμμένη για πολλά χρόνια, φάνηκε μέσα από τη γη και έλαμψε ως χρυσός. Και ενώ στην αρχή ευρίσκετο τοποθετημένη σε ειδική στάμνα, βρέθηκε μέσα σε αργυρό αγγείο και σε ιερό τόπο. Η εύρεση εγένετο κατόπιν πληροφορίας, την οποία έδωσε κάποιος ιερέας από τα Κόμανα της Καππαδοκίας, ο οποίος είδε το ακριβές σημείο σε ιερό εφύπνιο. Από εκεί η ιερά κεφαλή μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη (στη Μονή του Στουδίου), όπου εγένετο μεγαλειώδης υποδοχή, παρουσία του αυτοκράτορα του Πατριάρχου και του πιστού και φιλαγίου λαού της Βασιλεύουσας.

ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ εκ Θεσ/νίκης (26/5)
Οι γονείς του θέλοντας να τον διαφυλάξουν από τις κακόβουλες επιθυμίες κάποιου Τούρκου αναγκάστηκαν να τον στείλουν στην Σμύρνη.
Εκεί στη Σμύρνη ο Αλέξανδρος βρήκε εργασία στο σπίτι ενός Τούρκου πασά, ο οποίος με κάποιον τρόπο κατόρθωσε και τον έπεισε να αλλαξοπιστήσει. Αργότερα έλαβε το σχήμα του δερβίση (άγαμος μουσουλμάνος κληρικός).
Όμως Μια εβδομάδα πριν από την Πεντηκοστή, ημέρα Τρίτη παρουσιάστηκε μπροστά στον Τούρκο δικαστή της πόλεως όπου ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στον Ένα και Αληθινό Θεό. Έπειτα πέταξε
το δερβίσικο κάλυμμα από το κεφάλι του και φόρεσε το Χριστιανικό.
Τελικά το 1794 ο Άγιος Αλέξανδρος αποκεφαλίσθηκε.

.................................AΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΣΟΣ (27/5)
Στους πολέμους που άρχισαν το 1711 και τελείωσαν το 1718 είναι στρατιώτης του Τσαρικού Στρατού του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσσίας. Στις μάχες για την ανακατάληψη του Αζώφ με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες του, αιχμαλωτίζεται και οδηγείται στην Κωνσταντινούπολη. Απ' εκεί στο Προκόπιο, κοντά στην Καισάρεια της Καππαδοκίας της Μ. Ασίας, στην κατοχή ενός Αγά που διατηρούσε στρατόπεδο των Γενιτσάρων. Δέχεται ο Όσιος Ιωάννης τους σκληρούς όρους της μαρτυρικής ζωής, τα βασανιστήρια, τη διαμονή με τα ζώα στο σταύλο που του θύμιζε, όπως έλεγε, το σταύλο της Βηθλεέμ· τις ασκήσεις, νηστείες, αγρυπνίες, προσευχές σε τέτοιο βαθμό, που δαμάσθηκε η θηριωδία των Τούρκων και έκπληκτοι τον ονομάζουν «βελή», άγιο.
Σε συνεστίαση Τούρκων αξιωματούχων θαυματουργικά έστειλε με Άγγελο Κυρίου φαγητό σε χάλκινο πιάτο από το Προκόπιο της Μ. Ασίας στην Μέκκα της Αραβίας και ο Τούρκος Αγάς το έφαγε εκεί ζεστό. επιστρέφοντας έδειξε το πιάτο με το οικόσημο στους αξιωματούχους τρεις μήνες μετά. Το θαύμα αυτό που έγινε από τον Όσιο κατά παραχώρηση του Κυρίου, σταμάτησε το μίσος και την αδιάλλακτη μανία των βασανιστών του. Η πνευματική και ηθική ακτινοβολία του εδάμασε την θηριωδία των Τούρκων.

..................................ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ (28/5)
Ο Άγιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός, καταγόταν από την Σκυθία και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού (886 - 912 μ.Χ.).
Ο Άγιος, σε μία ολονύκτια Ακολουθία στο ναό των Βλαχερνών είδε τη Θεοτόκο στον ουρανό προσευχόμενη και σκέπουσα το λαό με το τίμιο ωμοφόριό της (1 και 28 Οκτωβρίου).
Κατά την συνήθειά του, για να μην γνωρίζει κανείς την εργασία του στους προθάλαμους των εκκλησιών, όπου προσευχόταν, πορευόταν κρυφά προς το ναό της Πανυμνήτου Θεοτόκου, στην αριστερά στοά της αγοράς του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Έτυχε, τότε, κάποιο παιδί να διέρχεται τη λεωφόρο, εκτελώντας διαταγή του κυρίου του. Ο Όσιος πήγαινε προς το ναό για να προσευχηθεί· το παιδί τάχυνε το βήμα του και τον πρόφθασε, χωρίς ο Όσιος να το αντιληφθεί. Όταν έφθασε προ των πυλών του ναού ο Ανδρέας, Θεού θέλοντος, εξέτεινε τη δεξιά του χείρα και αφού σφράγισε με το σημείο του τιμίου Σταυρού τις πύλες, αυτές ευθύς υποχώρησαν. Εισήλθε στο ναό και άρχισε τις προσευχές, μη γνωρίζοντας ότι κάποιος τον παρακολουθούσε. Το παιδί, το οποίο ακολουθούσε τον Όσιο, γνώριζε ότι ο άνθρωπος ήταν σαλός. Όταν τον είδε να ανοίγει αυτομάτως τις πύλες του ναού, έφριξε και κυριεύθηκε από τρόμο· έλεγε, λοιπόν, στον εαυτό του: «Ποιόν δούλο του Θεού οι κατά αλήθειαν μωροί σαλό ονομάζουν! Πόσο μεγάλος άγιος είναι, και εμείς οι ανόητοι αγνοούμε! Πόσους κρυφούς δούλους έχει ο Θεός και ουδείς γνωρίζει τα περί αυτών!».
Κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία εξήντα έξι ετών. Ευθύς ευωδίασαν μύρα και θυμιάματα στον τόπο εκείνο, όπου άφησε το πνεύμα του ο Άγιος. Μία γυναίκα φτωχή, η οποία διέμενε πλησίον οσφράνθηκε την ηδύπνοο και ασύγκριτη ευωδία. την ακολούθησε, λοιπόν, αυτή και έφθασε στον τόπο εκείνο όπου έκειτο ο Άγιος. Βρήκε τον μακάριο νεκρό· ήδη δε ανέβλυζε μύρο από το τίμιο λείψανό του.
Ο Κύριος, ο Οποίος γνωρίζει τα κρίματα εκάστου και τα απόκρυφα κατορθώματα του Αγίου, μετέθεσε το λείψανο του Αγίου.
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει ότι ο Άγιος Ανδρέας άφησε πολλές προφητείες οι οποίες δεν εκδόθηκαν όλες και βρίσκονται στην Μονή Iβήρων. Τις έλεγε στον μοναδικό που ήξερε ότι έκανε τον σαλό, στον Επιφάνιο και είναι αληθινές αφού αξιώθηκε να βρεθεί όπως ο Απ. Παύλος στο τρίτο ουρανό. Βλέπε βιβλίο της Ι.Μ. Παρακλήτου Ωρωπού.
ΑΓΙΟΣ ΙΣΑΑΚΙΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ (30/5)
ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΕΡΜΕΙΑΣ & Ο ΜΑΓΟΣ (31/5)

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ME BAΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (Τόμος Μαϊου)